Maciej Rynarzewski - mikroagencja kreatywna
+ 48 664 453 930 – maciej.rynarzewski@gmail.com
Maciej Rynarzewski - mikroagencja kreatywna
+ 48 664 453 930 – maciej.rynarzewski@gmail.com

Za pasem święta. Przygotowania zostawiam zazwyczaj pozostałym członkom rodziny uciekając w spokój jaki oferuje praca, jednak czasem mnie coś nachodzi. Dziś przywiozłem od Szanownej Narzeczonej [a właściwie od jej mamy] przepis na pierniki. Prosty, szybki i dający świetne efekty wizualne w postaci wypasionych pierników:

[to moje pierniki po udekorowaniu]

Przepis:

  • 60 dkg mąki
  • 15dkg [szklanka] miodu
  • 10 dkg cukru [albo i nie]
  • 12 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej

Przygotowanie:

Miód, masło i przyprawę wrzucić do garnka i podgrzać, aż się wszystko rozpuści, wymierza i zacznie wrzeć. Miksturę odstawić żeby ostygła. Przygotować miskę, w której wymieszać należy pozostałe składniki i dodać ostudzony wywar miodowo-maślano-korzenny. Wszystko zagnieść dodając podczas wyrabiania mąkę by uzyskać konsystencję ciasta zdatną do rozwałkowania. Ciasto rozwałkować dość grubo i popuścić wodzę fantazji w nadawaniu ciastkom kształtów. Z jednej porcji powinny wyjść 2-3 standardowe blachy. Ciastka piec w temperaturze 160 stopni na nieprzywierającym podkładzie [ważne] przez 8-10 minut. Nie dłużej. Ciastka pomimo że po wyjęciu będą miękkie to zaraz szybko będą twardnieć i staną się kruche. Po udekorowaniu pierników odstawić w pojemniku żeby odstały swoje i trochę zmiękły.

Spod mojej ręki wyszły zarówno standardowe gwiazdki, księżyce, koniczynki, precle jak wykonane ręcznie, wypracowane techniką: choinki, bałwany, mikołaje, ludziki i najbardziej skomplikowana w zestawie – ośmiornica. Tak to wygląda:

[ośmiornica w lesie pod rozgwieżdżonym niebem]

Mam nadzieję że część z pierników zawiśnie. Na choince. Stary chłop jestem, ale czasami mnie coś chwyci i sentymentalnie wracam do czasów dzieciństwa. Sporo przy tym zabawy i jeszcze więcej satysfakcji, że człowiek w końcu odszedł od komputera i zrobił coś  „handmade” od początku do końca.

Related Posts

2 Responses
  1. Nie ma to jak przyszła teściowa i zachwyty nad jest umiejętnościami kulinarnymi. Wiesz jak się przygotować do przyszłego życia:-)
    Wszystkiego dobrego na Święta.

Leave a Reply